Termoizolarea

 

Mai mult de doua treimi din energia consumata de cladiri este utilizata pentru incalzire? Pentru realizarea obiectivului asumat de tarile europene – reducerea cu 20% a emisiilor de CO2 este necesara reducerea acestor consumuri dintre care o parte sunt pierderi. Cea mai mare parte din energie este pierduta prin peretii exteriori (25%). Termoizolarea peretilor aduce cea mai mare economie, reducand consumul cu pana la 20%.

Punctul slab al cladirilor din Romania, in special in cazul blocurilor de locuinte este performanta de izolarea termica a peretilor exteriori.

In cazul blocurilor de locuinte, daca o termoizolare a intregii cladiri nu este in plan, singura varianta ramane termoizolarea la interior. Consiliile locale nu elibereaza autorizatii de construire pentru termoizolarea individuala la exterior, la nivelul unui singur apartament, aceasta interventie pe fatada nefiind permisa.

Lucrarile pot sa cuprinda: eficientizarea energetica, renovarea sistemelor de incalzire si de izolatie, dar si a centralelor termice, retelelor de distributie a caldurii si de promovare a surselor de energie regenerabila. Rezultatul acestor il reprezinta scaderea costurilor pentru energia termica cu aproape 40%, iar amortizarea se va face in 6-8 ani.

Investitiile sunt finantate, in parti egale, prin alocatii de la bugetul de stat si bugetul local, precum si din fondul de reparatii al asociatiilor de proprietari.

Proprietarii de apartamente trebuie sa finanteze 33% din costul total al lucrarilor de reabilitare termica. Cei cu venituri mici (pensionari, familii numeroase) au nevoie de finantari de la banci pentru a plati, iar statul nu a incheiat negocierile cu acestea. Bancile, insa, nu sunt de acord cu acest proiect, deoarece nu vor sa acorde imprumuturi fara garantii.

In Olanda s-a inrodus o taxa fixa perceputa de la populatie cu scopul de a termofica cladirile.

Nevoia termoficarii locuintelor a pornit de la criza petroliera din anii ’70, cand pretul energiei era exorbitant. Abia peste 20 de ani s-a stabilit cadrul legal, si s-a inceput implementarea.

 

Comments are closed.