COLECTAREA SELECTIVA A DESEURILOR

Colectarea selectiva a deseurilor in cadrul imobilelor de locuinte pe langa componenta ecologica (foarte importanta) determina si o crestere a confortului si reducerea costurilor . Confortul creste prin eliminare mirosurilor neplacute emanate de gunoiul menajer care nu incape in tomberoanele neincapatoare mai ales din cauza PET-urilor. Reducerea cheltuielilor Asociatiilor de proprietari pentru salubrizare este generata de scaderea volumului de deseuri menajere colectat. Materialele reciclabile sunt colectate gratuit sau chiar sunt platite de catre firmele de colectare.

    In unele orasele s-a decis desfiintarea ghenele de gunoi ceea ce a dus la cresterea cantitatilor de deseuri colectate selectiv si in igienizarea cvartalurilor de blocuri, napadite de sobolani si de mirosuri grele. In locul ghenelor urat mirositoare s-au amenajat spatii securizate, unde autoritatile locale au instalat containere de colectare selectiva si containere pentru gunoiul menajer.
     Bucurestiul nu poate adopta insa, aceasta solutie principala problema cu care s-e confrunta primariile de sector este lipsa spatiului dintre blocuri. Astfel s-au amplasat containare pentru colectarea selectiva pebulevarde sau spatii propice din cartierele de locuinte. Aceste containere deservesc o populatie ce produce cantitati de deseuri reciclabile mult peste capacitatea lor. De asemeni o problema esle lipsa de educatie di comoditatea cetatenilor care in cele mai multe cazuri nu se deplaseaz cu resturile reciclabile pa na la zona de colectare selectiva. De aceea, o solutie viabila ar fi ca Asociatiile de proprietari sa incheie contracte de reciclare selectiva cu firmele de salubritate si sa se instaleze containere la fiecare bloc sau la cvartaluri de blocuri.

O alta latura a colectarii si reciclarii o reprezinta deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE)

Romania ca stat membru al Uniunii Europene, si-a asumat indeplinirea unei game complexe de obligatii in domeniul mediului:

colectare, reciclare şi valorificare pentru deşeurile de ambalaje, 60% din cantitatea totală de ambalaje introdusă pe piaţa naţională, până în anul 2013;
• Colectarea a minimum 4 kg de deşeuri de echipamente electrice şi electronice/locuitor/an;
• Reducerea cantităţii de deşeuri biodegradabile municipale depozitate, până în 2016, la 35% din cantitatea totală produsă în anul 1995;
• Reducerea cantităţilor de deşeuri provenite din construcţii şi demolări.

Reducerea cantităţilor de deşeuri municipale depozitate.

Comments are closed.