Administrator Bloc

Mai mult de două treimi din energia consumată de clădiri este utilizată pentru încălzire. Pentru realizarea obiectivului asumat de țările europene – reducerea cu 20% a emisiilor de CO2, este necesară reducerea acestor consumuri, dintre care o parte sunt pierderi. Cea mai mare parte din energie este pierdută prin pereții exteriori (25%). Termoizolarea pereților aduce cea mai mare economie, reducând consumul cu până la 20%.

Punctul slab al clădirilor din România, în special în cazul blocurilor de locuințe, este performanța de izolare termică a pereților exteriori.

Termoizolarea blocurilor

În cazul blocurilor de locuințe, dacă o termoizolare a întregii clădiri nu este în plan, singura variantă rămâne termoizolarea la interior. Consiliile locale nu eliberează autorizații de construire pentru termoizolarea individuală la exterior. Iar la nivelul unui singur apartament, această intervenție pe fațadă nu este permisă.

Lucrările pot să cuprindă: eficientizarea energetică, renovarea sistemelor de încălzire și de izolație, dar și a centralelor termice, rețelelor de distribuție a căldurii și de promovare a surselor de energie regenerabilă. Rezultatul acestor lucrări reprezintă scăderea costurilor pentru energia termică cu aproape 40%, iar amortizarea se va face în 6-8 ani.

Investițiile sunt finanțate, în părți egale, prin alocări de la bugetul de stat și bugetul local, precum și din fondul de reparații al asociațiilor de proprietari.

Termoizolarea Administrator Bloc
Termoizolarea Administrator Bloc

Proprietarii de apartamente trebuie să finanțeze 33% din costul total al lucrărilor de reabilitare termică. Cei cu venituri mici (pensionari, familii numeroase) au nevoie de finanțări de la bănci pentru a plăti. Statul nu a încheiat încă negocierile cu acestea. Băncile, însă, nu sunt de acord cu acest proiect, deoarece nu vor să acorde împrumuturi fără garanții.

În Olanda s-a introdus o taxă fixă percepută de la populație cu scopul de a termofica clădirile.

Nevoia termoficării locuințelor a pornit de la criza petrolieră din anii ’70, când prețul energiei era exorbitant. Abia peste 20 de ani s-a stabilit cadrul legal și s-a început implementarea.

Sperăm că ai găsit interesant articolul nostru. Nu uita să verifici și celelalte articole de pe Administrator Bloc, pentru alte informații utile despre imobile și administrarea lor.

Totodată, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de FACEBOOK.

Leave a Comment

×
Telefon:

+40 721 258 385

Mail:

mircea@administratorbloc.eu

Adresă:

Str. Candiano Popescu, nr. 1, București

    ro_RORomanian